Werk & Activiteiten begeleiding
AUTI & EFT COACHING
Contact: Eric Macaré
06-28718474
"I give myself permission to let go."
Hoe werkt EFT:
EFT, TAT en andere methodes uit de zogenoemde energie-psychologie benaderen de gevoelsmatige kant van een klacht en dat heeft een goede reden:
4 keer meer verbindingen van gevoel naar ratio dan andersom.
In je brein gaan er 4 keer méér verbindingen van je limbische systeem (emoties) naar de neo-cortex (rationeel denken) dan andersom.
Het effect van het gevoel op het denken is dus groter dan het effect van het denken op het gevoel! Denk bijvoorbeeld aan iemand met een spinnenfobie: als je onverwacht met een spin wordt geconfronteerd is de paniek zo groot, dat je die niet kunt wegredeneren.
Iedere klacht heeft een gevoelsmatige kant.
Kun je die emoties ontladen of transformeren, dan volgt de verandering in gedachten en gedrag eigenlijk vanzelf; sneller en effectiever dan wanneer je de klacht via de rationele kant benadert wat bijvoorbeeld cognitieve gedragstraining doet, vanuit het idee dat als je anders gaat denken, je je ook anders gaat voelen.
Door de gevoelsmatige kant te benaderen, en juist niet het denken of het gedrag, is een EFTtraject vele malen korter dan traditionele gedrags- of praattherapieën.
Voor welke klachten is EFT geschikt?
Dit is hoe EFT werkt:
Het oudste deel van je hersenen is het limbische systeem. Dit gebied zorgt voor primaire reacties. Onderdeel van het limbische systeem is de amygdala, waar bijv. gevoelens van angst en agressie worden geproduceerd en opgeslagen door middel van de neurotransmitter glutamaat. Dit is wat zorgt voor de vechten/vluchten/bevriezen-reactie wanneer we overweldigd worden door angst. Dit zorgt er ook voor dat we op dat moment niet meer helder kunnen denken.
De amygdala staat via de nervus vagus in verbinding met een groot aantal zenuwknopen in ons lichaam: buik- en maagstreek, hart en keel. Wanneer de amygdala getriggerd wordt (reageert op een prikkel door een gevoel van angst te produceren), geeft het de zenuwknopen het signaal om de welbekende sensaties op te roepen als vlinders in je buik, een brok in je keel, een zwaar hart hebben. De zenuwknopen geven vervolgens het signaal aan de hersenen om deze informatie op te slaan. Dit betekent dat wanneer je de volgende keer aan de situatie denkt die deze gevoelens heeft veroorzaakt, je hersenen je zenuwstelsel het signaal geven deze gevoelens opnieuw te produceren: het herbeleven van de emoties.
En zo ontstaat een lus:
- je limbische systeem reageert op een gebeurtenis met een gevoel (bijvoorbeeld angst);
– je ervaart die emoties via de zenuwknopen;
– de zenuwknopen geven het signaal aan de hersenen om de ervaring op te slaan;
– wanneer je “getriggerd” wordt door een
soortgelijke input, reageert je limbische
systeem daarop met een gevoel…;
– die je ervaart via je zenuwknopen…;
– die je hersenen het signaal geven om dit
reactiepatroon op te slaan…;
– zodat je deze emoties wéér ervaart zodra je
getriggerd wordt…;
– enzovoort.
Dit is wat het moeilijk maakt om je anders te gaan voelen via rationeel denken: de emoties worden niet aangestuurd via de neo-cortex, maar via het limbische systeem.