top of page

 

VRAGEN OVER HYPNOTHERAPIE
 

 

1. Wat is Hypnose?
Hypnose is het beste te omschrijven als een toestand van sterke concentratie en ontspanning tegelijk. En deze hypnotische staat maken wij eigenlijk allemaal meerdere keren per dag mee, zonder dat je het misschien zelf in de gaten hebt. Als je bijvoorbeeld aan het autorijden bent en na een stuk gereden te hebben realiseer je je ineens “Hé, ben ik al hier?!” Jouw automatische piloot, jouw onderbewuste zoals we dat noemen, heeft in dat geval zonder dat je erg in hebt het stokje overgenomen. Mocht er echter gevaar dreigen dan ben je natuurlijk ineens super alert en kun je tijdig handelen. Alleen jouw aandacht, jouw kritische mind was even weg. Met Hypnose probeer je juist dat te bereiken, het tijdelijke omzeilen van het kritische denken, waardoor de weg geopend is om rechtstreeks met jouw onderbewuste te communiceren. Juist hierdoor is Hypnose ongelooflijk effectief in vergelijking met andere methoden.

 

2. Wat is het bewustzijn, of het kritische denken?
Je bewustzijn neemt eigenlijk maar zo’n 10 % van je brein in beslag. Het is dat gedeelte van het brein waar je het meeste mee bezig bent in je hoofd: Piekeren, zorgen maken, logisch beredeneren, denken, analyseren. Het is eigenlijk het gedeelte van het brein wat wij heel goed kennen en waarvan wij vaak zeggen: “Ik wou dat ik mijn hoofd eens stil kon krijgen”. Dit gedeelte van het brein gaan we met Hypnose dus omzeilen.

 

3. Wat is het onderbewustzijn dan?
Wanneer je in het dagelijks leven beslissingen neemt of handelingen verricht doe je dat in de meeste gevallen heel bewust, je bent je dan bewust van je keuze mogelijkheden. Het afwegen van mogelijkheden, het overdenken van handelingen, logische beredeneren, analyseren dat zijn activiteiten die bij het bewustzijnhoren, oftewel de kritische mind.

Als je echter heel vaak dezelfde handelingen verricht ontstaat er op een gegeven moment een situatie waarbij je niet meer bewust hoeft na te denken, het wordt dan een automatisme. De handelingen verricht je dan als vanzelf. Het onderbewustzijn heeft de handeling geleerd en denkt nu voor jou. Het is een automatisme geworden. Dit proces begint al heel jong. Probeer je eens voor te stellen dat je leerde lopen. Heel voorzichtig probeerde je te gaan staan, de ene voet voor de andere te zetten. Met vallen en opstaan werd jouw onderbewustzijn geleerd hoe de voeten moesten worden verplaatst en het evenwicht bewaard. Door al het oefenen en de ervaring kon je op een gegeven moment lopen. Het lopen werd een onbewust proces. En zo is dat ook gegaan met leren fietsen en andere zaken. Het onderbewustzijn regelt het allemaal, maar alleen omdat het dit geleerd heeft. Zo werkt het ook met aangeleerd gedrag, bijvoorbeeld roken. De eerste keer was het vast niet lekker, maar uw vrienden deden het, dus deed je maar mee. Er waren motieven om mee te doen en het mee doen gaf een bepaalde emotie of gevoel. Het roken werd gekoppeld aan gezelligheid, spanning of een gevoel van 'erbij' horen. Je hebt jezelf geprogrammeerd dat roken bij deze bezigheden hoort, het onderbewustzijn houdt dit in stand. Zo kun je het onderbewustzijn van alles leren wat jou kan helpen, een soort computer eigenlijk die je zelf kunt programmeren. Maar er gebeurt nog veel meer in het onderbewustzijn, het neemt ook alle informatie op die via de zintuigen wordt waargenomen. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft ligt heel gedetailleerd opgeslagen, en al die informatie heeft zijn invloed op jouw handelen en op de manier hoe jij het leven ervaart.

 

Wanneer er in jouw leven veel negatieve ervaringen hebben plaatsgevonden, kan het onderbewustzijn op een voor jouw verkeerde manier geprogrammeerd zijn. Als je moeder bijvoorbeeld vroeger steeds maar tegen je zei: "jij kan ook niks hè" of "jij doet ook nooit wat goed", dan ontwikkelt zich in het onderbewustzijn een patroon van "ik kan niets en ik doe alles verkeerd". Dit is typisch een patroon van mensen met sterke faalangst en onzekerheid. Als deze mensen iets doen is er altijd de angst om het verkeerd te doen, ook al weten ze rationeel heel goed dat ze het wel kunnen. Zo werkt het onderbewustzijn, een sterke motor in jezelf die je maar met moeite de baas kunt. De oplossing is in theorie eenvoudig. Het onderbewustzijn dient te worden geherprogrammeerd om de ongewenste patronen en overtuigingen om te vormen tot een patroon wat jou wel helpt. Het herprogrammeren van het onderbewustzijn kan effectief en snel gebeuren door middel van Hypnose.

 

4. Is Hypnose eng?
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is of Hypnose eng is. Het antwoord is nee. ​​In tegenstelling tot wat je misschien op TV hebt gezien, behoud je tijdens een Hypnosesessie bij mij zelf alle controle en weet je achteraf precies wat er is gebeurd. Je bent dus helemaal bij en alert en je hoort alles. Tijdens een sessie breng ik je onder Hypnose, waardoor je super ontspannen wordt. In deze trance-staat gebruik ik diverse technieken om je anders, genuanceerder naar gebeurtenissen in het verleden te laten kijken. Hierdoor plaats je ervaringen in een ander perspectief en is er ruimte voor persoonlijke groei.

 

5. Hoe lang duurt een Hypnosesessie?
Gemiddeld duren sessies 1,5 tot 2 uur. De sessies zijn echter maatwerk en ik stem de scripts volledig af op jouw persoonlijke wensen en klachten. Sommige sessies kunnen drie uur duren, anderen één uur, het hangt dus helemaal af van jou.

 

6. Waarom worden er vaak standaard 3 sessies afgenomen?
Voor de meest voorkomende klachten zijn 3 sessies voldoende. In de eerste sessie vindt een intakegesprek plaats en maken wij nader kennis met elkaar. Wat wil je bereiken en waar wil je vanaf. In de eerste sessie laat ik je ook altijd een Hypnose ervaren. We gaan dus niet alleen praten, we gaan gelijk aan de slag in de eerste sessie.
Dan 1 tot 2 weken erna plannen we gelijk de 2e sessie in. Bij de 2e sessie bespreken we wat er allemaal al is veranderd na ons eerste consult. Vervolgens breng ik je weer in Hypnose. Omdat het nu niet meer vreemd is voor je, kan ik je naar een veel dieper niveau krijgen. We gaan in deze 2e sessie op zoek naar het ontstaan van jouw probleem en lossen het op. De 3e sessie wordt gebruikt om te kijken of alle “spoortjes”echt weg zijn en of er nog andere zaken spelen.

Omdat Hypnose maatwerk blijft, is het belangrijk om even persoonlijk contact op te nemen. Dan kan ik een inschatting maken hoeveel sessies ik bij jou denk nodig te hebben. Je hoort dan gelijk jouw prijs.

 

7. Hoe effectief is Hypnose?
Zonder te overdrijven is Hypnose een bijzonder krachtig instrument om diverse problemen aan te pakken. Van faalangst tot prikkelbaar darmsyndroom. ​​​​​De laatste jaren wordt de techniek ook steeds meer in ziekenhuizen toegepast voor onder meer mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom of als middel om mensen te opereren als deze mensen allergisch zijn voor narcotische medicijnen. Steeds meer wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd, die de kracht en potentie van Hypnose onderstrepen.
In mijn praktijk werk ik met mensen waarvoor drie sessies vaak al genoeg zijn om een substantiële verbetering te realiseren. Voor andere mensen, waarbij faalangst bijvoorbeeld is gekoppeld aan traumatische ervaringen, is een langer traject nodig.

Na een driejarig onderzoek publiceerde het blad Psychotherapy de volgende cijfers:
-  Psychotherapie was na 600 sessies bij 38% van de mensen succesvol
-  Gedragstherapie was na 22 sessies bij 72% van de mensen succesvol
-  Hypnotherapie was na 6 sessies bij 93% van de mensen succesvol
Je ziet dat je bij Hypnotherapie slechts 6 sessies nodig hebt om een resultaat te hebben. En dat geldt voor de meeste mensen.

 

8. Wordt een Hypnosesessie vergoed door de verzekeringsmaatschappij?
Nee, dit wordt niet vergoed.

 

9. Mag er iemand bij zijn bij mijn Hypnose sessie?
Nee, ik werk alleen met de cliënt, omdat ik met het onderbewuste werk van de cliënt, en dus alle externe factoren die hierop van invloed kunnen zijn, wil elimineren, werk ik tijdens de sessie altijd 1-op-1. Ook worden er natuurlijk vaak vertrouwelijke informatie en gevoelens en emoties gedeeld. Als er een andere persoon bij zou zitten, kan dit ervoor zorgen dat de cliënt zich minder durft te uiten of dat emoties niet of minder getoond worden.

 

10. Geef jij garanties op een goed resultaat?
Ik garandeer dat ik mij optimaal zal inzetten voor het meest snelle en efficiënte gewenste resultaat. Resultaten garanderen zijn uiteraard onmogelijk, hoe graag ik dit ook zou willen. Een pil, een operatie, een advocaat, een psycholoog  kunnen dit helaas ook niet.

 

11. Wat is het verschil tussen Hypnose en meditatie ?
Als je je brein zou vergelijken met een computer of een smartphone dan kun je mediteren zien als:
Meditatie =dat je de lopende apps op je telefoon even dicht swipet.

Hypnose=  je maakt nieuwe app’s aan, upgrade je de bestaande app’s of je verwijdert zelfs oude onbruikbare app’s. Je reset je smartphone dus als het ware.

 

12. Kun je blijven “hangen” of blijven “steken”in Hypnose?
Nee, gelukkig niet. Je kunt niet blijven hangen in Hypnose. Vaak zijn mensen wel zo relaxed en ontspannen en in zo’n zalige staat dat ze gewoon geen zin hebben om iets te zeggen of om uit Hypnose te komen. Maar zoals al eerder gezegd, JIJ hebt en houdt ten alle tijden alle controle.  Er is nog nooit iemand in Hypnose blijven hangen.

 

13. Is iedereen te hypnotiseren ?
Ja, Hypnose is eigenlijk een heel natuurlijk iets. Ieder mens gaat meerdere malen per dag al in een hypnotische staat. Als je bijvoorbeeld helemaal opgaat in een film of in een goed boek dan ben je eigenlijk ook in Hypnose. En als je op de automatische piloot aan het auto rijden bent, dan is dat ook een vorm van Hypnose. Het verschil met een Hypnosesessie is echter dat wij doelbewust deze trance staat gaan opzoeken om zo problemen op te lossen. Er zijn echter wel twee essentiële voorwaarden om goed in Hypnose te kunnen gaan:
- Je moet echt de sterke wens hebben om iets te willen veranderen in je leven en dit met behulp      van Hypnose te willen realiseren.
- Je moet het vertrouwen in degene hebben die je daarbij gaat hypnotiseren, de Hypnotherapeut,

   ik dus!
 

14. Wanneer is Hyponose niet aan te raden ?
Hypnose is niet geschikt voor je als je lijdt aan Schizofrenie, Psychosen en Epilepsie.

Mocht je bepaalde medicijnen zoals antidepressiva slikken, overleg dan even met mij of Hypnose voor jou geschikt is.

 

15. Kun jij mij tegen mijn wil dingen laten doen?
Nee, jij moet akkoord gaan met de Hypnosesessie en jij moet zelf in Hypnose willen. Ik kan jou dus nooit dingen laten doen die jij niet wil doen. Hypnose is dus altijd een vorm van Zelfhypnose. Ik begeleid jou, maar jij besluit zelf om wel of niet in Hypnose te gaan en om mijn instructies op te volgen. Jij moet het willen en jij moet mij volledig durven te vertrouwen, anders kunnen wij niet verder.

 

16. Behandel jij ook kinderen en vanaf welke leeftijd?
Ik ben gespecialiseerd in cliënten vanaf 16 jaar.

 

17. Hoelang houden de veranderingen aan, is het definitief?
Ja, vaak zijn de veranderingen blijvend en definitief.
Omdat ik met Hypnose terug ga naar de kern van het probleem en daar het probleem bij de bron aanpak, zal  je merken dat het daarna definitief veranderd is. Je kunt jouw probleem als het ware zien als onkruid. Wij gaan terug naar de wortels van onkruid en trekken vervolgens het gehele onkruid er met wortel en al uit.

 

18. Moet ik heel mijn trauma weer doorleven en vertellen?
In tegenstelling met wat er in het reguliere hulpverlening, zoals bij een psycholoog of psychiater vaak gebeurd, hoef je bij Hypnose geen pijnlijke details te vertellen en hebben wij geen ellenlange praatsessies. Wel is het handig dat jij mij oppervlakkig vertelt wat er gebeurd is en wanneer. Zodra dat globaal bij mij bekend is, kan ik met jouw onderbewuste aan de slag en is het mogelijk om van jouw diepe wonden, slechts een pijnloos litteken of slechts een vage herinnering te maken.

 

19. Heb ik een doktersverklaring nodig ?
Bij lichamelijke klachten (zoals bijvoorbeeld migraine, hoge bloeddruk) of pijnbehandelingen is goedkeuring van de behandelde arts/specialist nodig om hypnotherapie te mogen uitvoeren. Ik ben altijd bereid tot overleg met de behandelend arts. Dat overleg vindt uiteraard alleen plaats met jouw goedkeuring. Ik ben gehouden aan een zwijg­plicht, dus alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

 

20. Waar kun je Hypnose allemaal voor gebruiken?
Hypnose is voor enorm veel klachten en ziekten te gebruiken zoals bijvoorbeeld:
- Allerlei verschillende angsten zoals claustrofobie, vliegangst, hoogtevrees, spinnenangst of spreken in het openbaar
- Faalangst of examenvrees
- Stoppen met Roken
- Afvallen / Obesitas
- Fobieën, er zijn ongeveer 500 verschillende fobieën
- Eetstoornissen
- Negatieve overtuigingen over jezelf zoals ”Ik    ben het niet waard” of “ik kan het niet.”
- Allergieën zoals hooikoorts, pollenallergie en    vele andere allergieën
- Onzekerheid
- Slecht Zelfbeeld
- Oorsuizen / Tinnitus
- Vermoeidheidsklachten
- Onverklaarbare en/ of vage klachten
- Migraine / Hoofdpijnen
- Bij blessures om sneller te genezen
- Bij stress of een opgejaagd gevoel
- Prikkelbare Darm Syndroom
- Eczeem of psoriasis
- Woede of Agressie
- Hoge bloeddruk
- Auto-Immuunziekten zoals bijvoorbeeld      

   Fibromyalgie
 

Staat jouw klacht of ziekte niet in de bovenstaande lijst, bel of mail mij even dan kan ik kijken of ik je kan helpen met Hypnose.
 

Ik behandel ook veel klanten die gelukkig geen klachten, of ziekte (meer) hebben, maar die komen dan voor een maandelijkse “boost”. Even wat tijd en ontspanning voor zichzelf. Ook wordt Hypnose veel gebruikt in de Topsport voor motivatie of in het bedrijfsleven als “oppepper” voor bijvoorbeeld een belangrijke vergadering of presentatie.

Eric Macaré | De hypnotherapeut voor de behandeling van paniekaanvallen, angsten, stress, burn out , fibromyalgie, pijn en overgewicht.    Tel. 06-28718474   Groningen

bottom of page